3 gode råd til etablering af klikgulv

 

Skal du i gang med at lægge nyt gulv og går dine overvejelser på klikgulv, så behøver du ikke at overveje det meget længere. Klikgulv er en nem og hurtig løsning, som samtidig giver et rigtig fint resultat. Det kræver hverken, at man har den store erfaring indenfor gør-det-selv disciplinen eller at man skal hive fagfolk ind til at hjælpe. Et klikgulv kræver hverken at man bruger søm, skruer eller lim. Som navnet afslører, skal det blot klikkes sammen og følger du et par enkelte råd, skal der meget til for at det ender galt.

 

1. Vælg mellem træ eller kunststof

Før du kaster dig ud i din renovering, skal du fastlægge dig på hvilken type klikgulv du ønsker. Klikgulv kommer både i træ og i kunststof og har hver deres fordele. Vælger du at gå med træ, får du et flot naturligt udseende og skulle uheldet være ude, at gulvet får skader eller ridser, kan du altid reparere det ved at slibe på overfladen. Det kan du desværre ikke, hvis du vælger et gulv af kunststof. Det kunstige materiale er til gengæld mere vedligeholdelsesfrit og nemt at rengøre. Til gengæld vil det lyde lidt mere som plastik, når du træder på det.

Når du har valgt hvilket materiale, du vil have dit klikgulv i, skal du have målt op. En god regel er at købe ca. 5 % mere, så du har lidt ekstra.

 

2. Forbered dig

Inden du begynder at lægge dit klikgulv, er det vigtigt at gulvet under er helt plan og alt efter hvilket materiale, det skal lægges ovenpå, anbefales det oftest, at der etableres et mellemlag i form af filt eller andet materiale, som skal fungere som støjdæmpende. Hældningen på gulvet må maksimalt være 2mm per 2m.

Sørg for at du har styr på dit værktøj. Du skal bruge et stemmejern, en kniv, et vaterpas, et koben, en vinkelmåler, en ståklods og en hammer. Så skulle du gerne være godt forberedt inden du starter.

Herefter skal du have tilrettet døre, paneler og hvis din dør har en fejeliste, skal disse aftages. Det er vigtigt at dørene kan åbne hen over det nye gulv inklusivt mellemlaget, som skal under dit klikgulv. Når du har styr på dette, støvsuges der og det støjdæmpende underlag lægges ud, så det kommer helt ud til kanten, men det må ikke overlappe.

 

3. Fer og not

Nu har du styr på alle de afgørende forberedelser og du skal nu i gang med at lægge dit klikgulv. To vigtige begreber, du vil støde på, er “Fer” og “Not”, som er siderne på gulvet. “Fer” er den side, som stikker ud og “Not” er den, som skal stikkes ind i, således låser klikgulvet brædderne. Sørg for altid at have 1 centimeter mellem din væg og brædderne, idet dit gulv kommer til at give sig, efter du har lagt det.

Du har nu styr på de vigtigste og mest basale råd, inden du begynder at lægge dine brædder, så mon ikke det kommer til at gå som en leg. Blot sørg for at følge den vedlagte vejledning, så du får lagt brædderne som de skal og du vil med garanti opnå et flot og holdbart resultat.